preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ludina

Login
MJERE OPREZA

Klikni na sliku za više informacija!

 

Online nastava

TABLETI
 
Tableti u našoj školi

 
Upute za spajanje na mobilnu mrežu (za učenike koji imaju karticu) - Youtube video

 
Prezentacija o tabletima za roditeljski sastanak

Pretražite knjižnicu

Naš logo

 

E-dnevnik

 

Prijavi zlostavljanje na internetu

 

Portal za škole

e-knjiznica.carnet.hr

Online enciklopedija

 

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Linkovi
Lista linkova je prazna
RASPORED SATI

ULAZAK U ŠKOLU

Školski kalendar

Vremenik

 

Kriteriji ocjenjivanja

 

Glazbene vijesti
Gitare od kartona
Pina Žilić / datum: 19. 11. 2020. 12:30
Gitare od kartona

Nastava glazbene kulture nije samo pjevanje. Upoznavanje glazbala učenike jako interesira. Putem digitalnih alata i sadržaja upoznali su mnoga žičana glazbala. Naročito im je privlačna gitara. U projektnoj nastavi rješavali smo problem Kako naučiti svirati?

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Kako izgledaju izvannastavne aktivnosti u školi u doba pandemije?
Pina Žilić / datum: 29. 10. 2020. 11:36

U ovo izazovno vrijeme nije lako organizirati i provesti izvannastavne aktivnosti u školi jer se učenici iz različitih razreda ne smiju miješati i muzicirati u skupini. Stoga dio sadržaja i uputa učitelji šalju učenicima putem MS Teamsa i komuniciraju s njima na daljinu a u školi vježbaju s učenicima iz samo jednog razreda tijekom nastave ili dok čekaju autobus. Učenicima nedostaju razne aktivnosti koje su prije neometano mogli pohađati i jako se vesele zajedničkim glazbenim aktivnostima. Pjevanje pod maskama nije zabavno niti lako. Kad plešu ponestaje im daha a i prostora zbor držanja dozvoljenog razmaka. Ipak, ne želimo učenicima uskratiti pjevanje, plesanje i zajedničko muziciranje te ga provodimo pridržavajući se uputa. Nadamo se da ćemo uskoro moći ponovno sve raditi kao prije a do tada pogledajte kako izgleda izvannastavna aktivnost pjevački zbor i zumba.


[OPŠIRNIJE]Kako izgleda nastava glazbene kulture u Italiji
Pina Žilić / datum: 31. 5. 2020. 23:39

U sklopu projekta OŠ Ludina Evalu8 učiteljica glazbene kulture Pina Žilić provela je 2 tjedna u studenom 2019. (3. – 15. 11. 2019.) u školi u Italiji. Njen zadatak bio je promatrati, ali i sudjelovati u nastavi. Po čemu su škole u Italiji slične s hrvatskim školama pročitajte ukratko i pogledajte kratku video prezentaciju.

 


[OPŠIRNIJE]Ludina je zakon
Pina Žilić / datum: 28. 5. 2020. 23:06

Himna naše škole nastala je 2012. godine. Tekst su osmislili učenici i djelatnici škole a glazbu je napisao glazbenik Dalibor Prohaska. Refren ide: Ludina je zakon i turbo je ekipa, ne mogu nam ništa ni gromovi ni gripa... Naime, te je godine bila gripa tako intenzivna da gotovo nije bilo učenika u školi. Ovaj video nastao je uslijed nastave glazbene kulture na daljinu kako bi učenici točnije mogli pratiti tekst i pjevati uz melodiju. Za fotografije škole uglavnom je zaslužan učitelj Damir Belavić. Nama je naša škola Ludina zaista zakon! Pogledajte kako izgleda u novom ruhu:


[OPŠIRNIJE]Kako naučiti note kroz igru
Pina Žilić / datum: 22. 5. 2020. 10:29

Kako učiti note kroz igru?

Učenje nota uvijek je pomalo izazov za sve učenike. Mnogi se muče s čitanjem nota u crtovlju. Danas note možete učiti i vježbati kroz igru putem besplatne aplikacije DoremiNotas. Jednostavna je za korištenje, potiče vas da kroz igru brzo usvajate položaj nota u crtovlju kao i nazive nota. Tako se uči glazbena abeceda. Tko želi naučiti svirati neki instrument sigurno će mu ovo znanje biti korisno. Moguće je birati opseg tonova koji se uči i ključ: Violinski ili Bas ključ ali i neki drugi po potrebi.

Evo kratkog video prikaza kako to izgleda. Uživajte i istražujte glazbu!

 


[OPŠIRNIJE]Vrednovanje na daljinu u nastavi glazbene kulture
Pina Žilić / datum: 17. 5. 2020. 22:29
Ukulele od kartona

Učenici OŠ Ludina vole pjevati, svirati, istraživati zvukove, slušati glazbu a u posljednje vrijeme sve radimo na daljinu. Učenici u kanalima MS Teamsa lajkaju objave, otvaraju sadržaje, uče, igraju se, istražuju, rade projektne zadatke, prezentacije pa čak pjevaju i sviraju. Evo nekih radova učenika četvrtih, petih, šestih i sedmog razreda.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Zumba kao izvannastavna aktivnost
Pina Žilić / datum: 1. 3. 2020. 12:20

Na nastavi glazbene kulture ponekad se izražavano pokretom. Uz jednostavne pokrete npr. latinskoameričkog plesa cha cha cha pratimo glazbu i učimo plesati osnovni korak, prolaz kroz prostor, otvaranje i okret. No, nastava glazbene kulture u tjednom rasporedu iznosi samo jedan školski sat pa na ples ne možemo izdvojiti puno vremena. Zato u našoj školi za sve zainteresirane učenike postoji izvannastavna aktivnost pod nazivom Zumba.


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica
Pina Žilić / datum: 26. 2. 2020. 19:34

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.


[OPŠIRNIJE]Glazba i poezija se vole
Pina Žilić / datum: 26. 2. 2020. 19:12

Profesor hrvatskog jezika Dinko Husadžić već nekoliko godina spaja svoje glazbene kompetencije s aktivnostima na nastavi hrvatskog jezika kroz višegodišnji projekt Uglazbljujemo hrvatske pjesnike. Birajući tako „klasike“ hrvatske književnosti ritam pjesme nadograđuje akordima stvarajući melodiju. Učenici tako uz pratnju akustične gitare, a ponekad i uz ritam bubnjeva bolje osjećaju pjesničku metriku i lakše usvajaju tekst pjesme te se tako mogu i snažnije emocionalno povezati s poezijom. Tako nastaju autorske balade na poznate stihove. 


[OPŠIRNIJE]Kako učimo glazbenu abecedu?
Pina Žilić / datum: 23. 2. 2020. 19:29

Učenici četvrtih razreda kroz filmsku glazbu mjuzikla Moje pjesme, moji snovi upoznaju originalnu skladbu Richarda Rogersa Do, re, mi. Nakon slušanja melodiju pjevaju uz pratnju klavira na hrvatskom jeziku. Uz odgovarajuće pokrete učenici na zabavan i aktivan način plešući koreografiju brzo savladaju tekst. Iako tekst pjesme nema posebnog smisla melodija je izvrsna za postavljanje vertikalnog niza tonova tj. učenje ljestvice i solmizacije. Solmizaciju uče uparujući je s pokretom. 


[OPŠIRNIJE]Radionica Vanjskog učenja
Pina Žilić / datum: 22. 2. 2020. 17:51

Učitelj Igor Žilić u sklopu Erasmus + projekta Evalu8 bio je od 15. – 19.7.2019. na seminaru o Vanjskom učenju (Outdoor education for all) u Portugalu. Stečena znanja i vještine učitelj Igor Žilić prenosi na svoje učenike. Na radionici o Vanjskom učenju koja je održana u srijedu, 19.2.2019. učitelj Igor predstavio je ciljeve ove teme te učitelje i djelatnike OŠ Ludina pobliže upoznao s dobrobitima boravka učenika u prirodi. Prezentirao je neke aktivnosti i igre koje je naučio u Portugalu kako bi ih i ostali učitelji mogli koristiti u radu s učenicima.


[OPŠIRNIJE]Igrifikacija u nastavi glazbene kulture
Pina Žilić / datum: 18. 2. 2020. 19:16
Igrifikacije na glazbeni način!

Igrifikacije na glazbeni način! Ponavljanje o glazbenim instrumentima kroz igre na tabletu. Ono kad učenici kažu: Kako je brzo prošlo vrijeme... 😉 #wordwall #školazaživot #tabletiunastavi


[OPŠIRNIJE]Jesenski okvir
Pina Žilić / datum: 6. 11. 2019. 18:05

Osmislili smo kreativne radionice za učenike koji provode vrijeme u školi čekajući autobus. Važno je da uz razne kompetencije učenika razvijamo kreativnost. Iskoristili smo tako ono što je priroda odbacila i napravili jesenski okvir.

Učenici su kroz zajedničku aktivnost poštivali pravila lijepog ponašanja, učili o prirodi, sakupljali i proučavali lišće i plodove različitih vrsta drveća, zabavili se i potaknuti tom idejom osmislili nove za neki drugi put. 

Kako je izgledao ovakav jedan kreativni stvaralački rad pogledajte na fotografijama.

Hvala svima koji su sudjelovali!


[OPŠIRNIJE]Škola za život u nastavi glazbene kulture
Pina Žilić / datum: 24. 10. 2019. 19:02

Zanima li vas kako učenici uče uz pomoć tableta? Koje aplikacije koriste? Mislite li da će im digitalne kompetencije koristiti u budućnosti? 

 


[OPŠIRNIJE]Kako nastavu glazbene kulture učiniti još zanimljivijom
Pina Žilić / datum: 2. 10. 2019. 18:59
Kahoot je omiljeni digitalni alat.

Pročitajte više o kahootu, omiljenom digitalnom alatu i saznajte kako ga uspješno koristiti u nastavi.

https://www.skolskiportal.hr/clanak/11312-kako-nastava-glazbene-kulture-moze-biti-zanimljiva/


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju