preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ludina

Login
MJERE OPREZA

Klikni na sliku za više informacija!

 

Online nastava

TABLETI
 
Tableti u našoj školi

 
Upute za spajanje na mobilnu mrežu (za učenike koji imaju karticu) - Youtube video

 
Prezentacija o tabletima za roditeljski sastanak

Pretražite knjižnicu

Naš logo

 

E-dnevnik

 

Prijavi zlostavljanje na internetu

 

Portal za škole

e-knjiznica.carnet.hr

Online enciklopedija

 

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Linkovi
Lista linkova je prazna
RASPORED SATI

PRIJEVOZ PUTNIKA

ULAZAK U ŠKOLU

 


Školski kalendar

Glazbene vijesti
Izabran je logo za eTwinning projekt Ethno
Pina Žilić / datum: 24. 11. 2021. 14:51

Učenici OŠ Ludina osmišljavali su logo za eTwinning projekt Ethno te su izradili odlične radove. U uži izbor izabrano je 7 radova te su učenici glasali kako bi odlučili koji je rad ipak najuspješniji i najbolje će predstaviti projekt.

Rad koji je prema proju glasova zauzeo drugo mjesto napravila je i osmislila Kiara Stošić, učenica 5. a razreda. Većinom učeničkih glasova izabran je rad učenice 7.b razreda Nine Žatečki. Nina se može pohvaliti da njezina likovna rješenja budu često nagrađena i prepoznata kao najbolja. 


[OPŠIRNIJE]Typatone
Pina Žilić / datum: 16. 11. 2021. 18:59

Glazba se razvija i prati razvoj tehnologije. Mnogi glazbenici skladaju upravo u digitalnim programima. Typatone je online program koji tekst pretvara u glazbu. Učenici upisuju tekst po izboru i izabiru temu koja im odgovara a program svaki znak pretvoriti u glazbu. Radovi učenika osmog razreda OŠ Ludina dio su videolekcije I nastave koju potpisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao potpora učiteljima u kvalitetnijem organiziranju nastave na daljinu.


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje projektnih aktivnosti Great Women in Music
Pina Žilić / datum: 5. 11. 2021. 17:54

ETwinning projekt Great Women in Music učenici su prihvatili i odradili dio projektnih aktivnosti:

Najbolji logo OŠ Ludina izradila je učenica 6.a razreda Marija Perak.

Učenici osmih razreda predstavljali su se Na Padlet ploči i upoznavali učenike iz partnerskih škola u Grčkoj, Španjolskoj, Rumunjskoj i Poljskoj. U aplikaciji Voki u sigurnom okruženju izradili su Voki avatare te dodali glasove po izboru koji ne pripadaju učenicima. Razvijali su tako svoju kreativnost i digitalne kompetencije, te vježbali komunikaciju na engleskom jeziku. 


[OPŠIRNIJE]Carnetova konferencija „CUC2021“ Nove prilike
Pina Žilić / datum: 4. 11. 2021. 12:46

Carnetova konferencija za korisnike, poznata i kao „CUC“, godišnje je okupljanje Carnetovih korisnika i suradnika, uključujući učitelje, nastavnike i ravnatelje u osnovnim i srednjim školama, profesore na fakultetima, Carnetove sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice, kao i informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT).

Ove godine 23. „CUC“ naziva „Nove prilike“ održao se u kompleksu hotela „Solaris“ u Šibeniku od 27. – 29. studenog.

Našu školu predstavili su pozvani autori radova: ravnatelj Tomislav Pavlović kroz radionicu Vodič za obrazovne influencere i učiteljica glazbene kulture Pina Žilić u interaktivnom predavanju Beatlemanija u 21. stoljeću.


[OPŠIRNIJE]Školski bend
Pina Žilić / datum: 22. 10. 2021. 09:03

Školski bend OŠ Ludina i u ovoj školskoj godini nastavlja s radom. Sada su  u mogućnosti vježbati uživo, a ne online kao ranije. Izvode rock glazbu, a prošle godine je voditelj ove izvannastavne aktivnosti, profesor hrvatskog jezika Dinko Husadžić, uglazbio tekst pjesme Mladena Bjažića  Valovi.

U ovoj školskoj godini bend očekuju i nastupi uživo na školskim priredbama, ukoliko to epidemiološka situacija dopusti.


[OPŠIRNIJE]Glazbeni instrumenti od recikliranih materijala
Pina Žilić / datum: 21. 10. 2021. 12:05

Učenici petog razreda su izrađivali glazbene instrumente sa žicama ili udaraljke.

Za to su koristili već odbačene predmete poput starog kartona, plastičnih bočica i žličica, slamki, raznih kutijica, gumica i slično. Na kreativan način osmislili su svoj glazbeni instrument i ukrasili ga. Na nastavi glazbene kulture predstavili su svoj rad a potom svirali ritamsku pratnju uz pjevanje i ples.

U ovoj kolekciji radova pogledajte kako je to izgledalo.

 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan jabuka
Pina Žilić / datum: 20. 10. 2021. 17:11

Učenici OŠ Ludina danas su obilježili Svjetski dan jabuka!

Jabuka je zaštitni znak naše škole i simbol ludinskog kraja u kojem se uzgaja. Učenici su se prisjetili tradicijske moslavačke pjesme iz Obedišća O, jabuko crveniko tako što su tekst upisivali u Word Art. Tako su nastale ove zanimljive jabuke. Više pogledajte na: 

 


[OPŠIRNIJE]Ethno - eTwinning projekt OŠ Ludina
Pina Žilić / datum: 19. 10. 2021. 18:35

ETwinning tim odobrio je OŠ Ludini i učiteljici glazbene kulture Pini Žilić projekt pod nazivom Ethno. Partneri su iz Slovačke, Poljske i nekoliko škola iz Hrvatske.

U ovom projektom učenici će istraživati tradicijsku glazbu svoga kraja. Uz pomoć dostupne tehnologije i digitalnih alata napraviti će kolekciju radova te prezentirati različite plesove, pjesme, tradicijske glazbene instrumente i tradicijske igre svojeg kraja (zemlje iz koje dolaze). Učenici će se i likovno izražavati, surađivati, istraživati uzorke nošnji i stare običaje te će se poticati njihova stvaralačka kreativnost.


[OPŠIRNIJE]ETwinning projekt Great Women in Music
Pina Žilić / datum: 17. 10. 2021. 12:08

Učenici šestih i osmih razreda OŠ Ludina uključili su se u eTwinning projekt Great Women in Music kroz koji će na nastavi glazbene kulture predstaviti velike glazbenice iz Hrvatske: Milku Trninu i Doru Pejačević. Surađivati će s učenicima iz drugih zemalja (Španjolske, Grčke, Rumunjske, Poljske) i drugih škola u Hrvatskoj putem videokonferencija. Kreativno će se izražavati istražujući glazbu i život glazbenica, prezentirati svoj rad, kritički promišljati te će kao rezultat njihovog rada nastati video i audio snimke i prezentacije. Radovi će biti prezentirani na stranici škole i stranici projekta.


[OPŠIRNIJE]ETwinning projekt Immerse yourself in music – the magic of sounds
Pina Žilić / datum: 17. 10. 2021. 11:55

Učenici sedmih razreda OŠ Ludina uključili su se u eTwinning projekt Immerse yourself in music – the magic of sounds kroz koji će surađivati s učenicima iz drugih zemalja i drugih škola u Hrvatskoj putem videokonferencija, pjevati, svirati i plesati poznate pjesme. Kreativno će se izražavati istražujući glazbu i zvukove te kritički promišljati te će kao rezultat njihovog rada nastati video i audio snimke i prezentacije. Radovi će biti prezentirani na stranici škole i stranici projekta.


[OPŠIRNIJE]Tamburaši OŠ Ludina
Pina Žilić / datum: 7. 10. 2021. 12:13

Poseban je osjećaj kada prvi puta primiš tamburu u svoje ruke. To se upravo ovaj tjedan dogodilo učenicima OŠ Ludina koji su poželjeli naučiti svirati ove hrvatske tradicijske instrumente i upisali se na izvannastavnu aktivnost Tamburaši.

Učitelj Matija Krmek prezentirao je sve vrste tambura i mlade tamburaše pobliže upoznao sa zvukom i načinom sviranja bisernice, brača, bugarije i basa. Vodeći ih korak po korak u suradnji s učiteljicom glazbene kulture Pinom Žilić učenici su započeli svoje prve tamburaške korake.


[OPŠIRNIJE]Nagrađeni odgojno – obrazovni djelatnici OŠ Ludina
Pina Žilić / datum: 1. 10. 2021. 17:15

S ponosom objavljujemo da se među 511 nagrađenih odgojno – obrazovnih djelatnika 2021. godine naša OŠ Ludina spominje čak 7 puta.

Nagrađeni djelatnici OŠ Ludina su: Marica Kardaš, Andrijana Mihaljević, Damir Belavić, Nikolina Požar, Ivana Turkalj, Pina Žilić i Tomislav Pavlović.

Dodjela nagrada koju organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja pod nazivom Godišnje nagrađivanje odgojno-obrazovnih djelatnika održati će se na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2021., u virtualnom okružju. Tom će prigodom ministar, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, i ove godine uputiti čestitke  nagrađenima.


[OPŠIRNIJE]ETwinning oznaka kvalitete
Pina Žilić / datum: 19. 9. 2021. 20:19

OŠ Ludina, svi učenici koji su sudjelovali u eTwinning projektu Igrom do znanja i zabave/Play for learning and fun i njihova voditeljica Pina Žilić nagrađeni su Oznakom kvalitete za svoj rad.

Ovim riječima eTwinning Tim opisao je kvalitetu rada:

Tijekom provedbe ovog eTwinning projekta korištene su pedagoške inovacije. Projekt je integriran u kurikulum te je vidljiv multidisciplinarni pristup. Suradnja i komunikacija među  partnerskim školama djelomično je ostvarena putem TwinSpacea i društvenih mreža. Tijekom provedbe projekta korišten je veći broj web alata koji koriste učenici i dokumentiranje u TwinSpaceu. Pažnja je dana sigurnosti na internetu. Rezultati projekta predstavljeni su na web stranici škole i razreda te na društvenim mrežama, a preporučuje se i diseminacija u vlastitoj odgojno-obrazovnoj ustanovi i medijima. Evaluacija je provedena te su rezultati dostupni na TwinSpaceu.

Hvala svima na podršci i sudjelovanju te čestitke učenicima za ova ovaj uspješan projekt.


[OPŠIRNIJE]MIE Expert učitelji OŠ Ludina
Pina Žilić / datum: 7. 9. 2021. 18:56

Zabilježeni su novi uspjesi učitelja OŠ Ludina na svjetskoj Microsoftovoj listi.

S ponosom ističemo činjenicu da su od 92 učitelja u Hrvatskoj status Microsoft Inovative Educator (skraćeno: MIE) Expert stekla četiri učitelja naše škole. Vrijedni MIE Experti su: učitelji informatike Matija Krmek i Ena Sabolić, vjeroučiteljica Ivana Turkalj te učiteljica glazbene kulture Pina Žilić.

Sretan nam svima početak nove nastavne godine u kojoj očekujemo još puno ovakvih uspjeha.

Popis učitelja MIE Experta možete pogledati otvaranjem poveznice: 

POVEZNICA


[OPŠIRNIJE]Sudjelovanje na Državnoj smotri
Pina Žilić / datum: 4. 7. 2021. 11:40

Učenici OŠ Ludina sudjelovali su na Državnoj smotri 10. i 11. 6. 2021. te ponovno 24. i 25. 6. 2021. u sklopu međužupanijskog projekta Pjevaj, sviraj, pleši. U videu koji su snimili s koordinatoricom Pinom Žilić predstavili su svoju OŠ Ludina te prikazali svoj rad. Pjevali su pjesmu Yellow submarine, svirali i ritmizirali, stvarali u različitim digitalnim alatima... Kako izgleda Beatlemanija u OŠ Ludina pogledajte na poveznici: 

 


[OPŠIRNIJE]Nova pjesma Školskog benda - Valovi
Pina Žilić / datum: 17. 6. 2021. 21:36

Školski band predstavlja za kraj školske godine svoju obradu skladbe Valovi. Skladba je nastala na temelju pjesme hrvatskog pjesnika Mladena Bjažića. Profesor književnosti i voditelj izvannastavne aktivnosti Školski bend Dinko Husadžić zajedno s malim glazbenicima skladao je glazbu te snimio video. 

 


[OPŠIRNIJE]Autorska prava u nastavi glazbene kulture
Pina Žilić / datum: 14. 6. 2021. 13:25

Učenici su učili o autorskim pravima glazbenika i općenito o autorskim pravima. Kroz zadatke su naučili kako pronaći i preuzeti besplatne fotografije te kako koristit autorske fotografije. Naučili su što su to izvori i kako ih pravilno navoditi. Korstili su različite digitalne alate: PowerPoint, Canva i Word te prezentirali svoje omiljene hrvatske pjevače i pjevaćice.

 


[OPŠIRNIJE]Beatlemanija u OŠ Ludina
Pina Žilić / datum: 10. 6. 2021. 10:52

Učenici OŠ Ludina sudjeluju u Međužupanijskom projektu Pjevaj, sviraj, pleši koji je osmislila viša savjetnica Ana Mikić a provodi se na državnoj razini. Projektne aktivnosti spojene u jedan videozapis predstaviti će koordinatorica projekta za Sisačko – moslavačku županiju Pina Žilić. Kroz temu The Beatles učenici su uključeni u različite glazbeno-scenske aktivnosti, te su pokazali svoj rad u različitim glazbenim područjima: pjevanje pjesme Yellow submarine na engleskom jeziku, sviranje kazooa i boomwhackersa, ritmizacija, rad u digitalnim alatima Chrome Music Labu i Avatar Makeru. Likovno su se izrazili oslikavanjem podmornica te su snimili videouradak za uvod u video. U svim glazbenim aktivnostima sudjelovali su i učenici s posebnim potrebama. Nastali radovi biti će predstavljeni online 10. i 11. lipnja 2021. u sklopu Županijskih stručnih vijeća Grada Zagreba. Kolekciju radova pogledajte u Wakelet kolekciji:

 


[OPŠIRNIJE]Susret đaka glazbenjaka 2021
Pina Žilić / datum: 31. 5. 2021. 09:17

Učenici 4. razreda te učenica Ella Elizabeta Pavlović iz 6.b razreda OŠ Ludina virtualno sudjeluju u programu Susreta Đaka glazbenjaka 2021. godine. Učenici četvrtog razreda pjevaju i sviraju pjesmu You are my sunshine a učenica Ella pjeva pjesmu Mama. Učenike je pripremila učiteljica glazbene kulture Pina Žilić.

Premijera se održava u ponedjeljak 31.5. u 11 sati na YouTube kojem možete pristupiti putem poveznice: https://youtu.be/uww_hoXL93k

 

 


[OPŠIRNIJE]Videokonferencija s učenicima iz Siska
Pina Žilić / datum: 27. 5. 2021. 09:01

Učenici 5. razreda OŠ Ludina u srijedu 26.5.2021. sudjelovali su u videokonferenciji s učenicima 1. a razreda iz OŠ Braća Ribar iz Siska. To je samo jedna od aktivnosti eTwinning projekta Igrom do znanja i zabave koje provodimo za mjesec svibanj. Tijekom videokonferencije učenici su se predstavili jedni drugima. Učitelj voditelj Bojan Iličić predstavio je Wakelet kolekcije igara koje su tijekom ove školske godine igrali i osmislili učenici OŠ Braća Ribar, a učiteljica glazbene kulture Pina Žilić predstavila je Wakelet kolekciju glazbenih igara koje su igrali učenici OŠ Ludina. Učenici su slušali i postavljali pitanja te odgovarali na njih. Na kraju su zajednički odigrali poznatu igru vješala kroz koju su ponovili glazbene instrumente. Fotografije pogledajte u knjizi:

 

VIDEOKONFERENCIJA s učenicima iz SK

[OPŠIRNIJE]Šetnja s Beethovenom
Pina Žilić / datum: 21. 5. 2021. 23:21

Šetnja s Beethovenom je naziv glazbene radionice kojom smo 21.5.2021. obilježili Svjetski dan biološke raznolikosti u OŠ Ludina. Ovo je samo jedna od 7 radionica koje su se održale u vanjskom prostoru škole svaka u trajanju po dvadeset minuta za svaki razredni odjel od 5. do 8. razreda. Glazbenu radionicu vodila je učiteljica glazbene kulture Pina Žilić.


[OPŠIRNIJE]Glazbena kultura u vanjskoj učionici
Pina Žilić / datum: 20. 5. 2021. 11:15

Zašto volimo pjevati vani? Ponekad puše vjetar ili je sunce jako grije no učenici vole pjevati i svirati vani jer tada ne moraju nositi maske. Lakše dišemo i manje se umaramo. Svi pjevaju jer nema maske na licu koja skriva usta. Veselja ne nedostaje. Ponekad i ptičice pjevaju s nama.

U vanjskoj učionici imamo ploču, ugodna mjesta za sjedenje i Internet pa možemo dio sadržaja raditi i na tabletima. Vanjska učionica OŠ Ludina je zakon!


[OPŠIRNIJE]Ludinske zvjezdice
Pina Žilić / datum: 14. 5. 2021. 12:18

Školski pjevački zvor OŠ Ludine zove se Ludinske zvjezdice. Zbog pandemije i brojnih pravila pjevamo samo na daljinu zato dijelimo uspomenu kada smo izvodili pjesme uživo i veselili se nastupima. Ovo je pjesma koju smo pripremali za prvi Susret zborova u Popovači 2017. godine. 

 

 


[OPŠIRNIJE]Dan Europe i eTwinning dan
Pina Žilić / datum: 7. 5. 2021. 17:22

Obilježili smo Dan Europe i eTwinning dan na nastavi glazbene kulture istražujući glazbu i glazbenike europskih zemalja.

Učenici 6.a razreda OŠ Ludina izradili su interesantnu Padlet ploču na kojoj su predstavili folklor različitih europskih zemalja, skladatelje te zemlje, glazbene instrumente i himnu. Tko će istraživati koju zemlju odlučio je čarobni Wordwall kotač koji je svaki učenik zavrtio kako bi otkrio svoj zadatak. Na kraju sata učenici su predstavili svoj rad i otpjevali Oda radosti, himnu EU.


[OPŠIRNIJE]Majčin dan na nastavi glazbene kulture
Pina Žilić / datum: 6. 5. 2021. 14:05
Obilježavanje Majčinog dana na nastavi glazbene kulture.

Učenici 4. razreda, 5.a i 6.b razreda na nastavi glazbene kulture obilježili su Majčin dan različitim aktivnostima. Izrađivali su čestitke na Padlet ploči, aktivno su slušali prigodne skladbe, pjevali pjesmu Mama i zapisivali tonove pjesme u Chrome Music Lab aplikaciji. Učenica 6.b razreda Ella Elizabeta Pavlović otpjevala je pjesmu sama. Radove učenika kao i videočestitku Mama možete pogledati u ovoj kolekciji.

 

Majčin dan 2021.

[OPŠIRNIJE]POLIGON
Pina Žilić / datum: 4. 5. 2021. 20:52

Poligon - učenje stranog jezika kroz kretanje i kreativnost

Danas je bio savršen dan za nastavu engleskog jezika kroz aktivnosti na otvorenom. Učenici 2. razreda su s učiteljem engleskog jezika Igorom, učiteljicom informatike i engleskog jezika Enom i pomoćnicom u nastavi Valentinom na školskom igralištu kredama izradili poligon.


[OPŠIRNIJE]Padlet ploča u nastavi glazbene kulture
Pina Žilić / datum: 30. 4. 2021. 09:42

Kako bismo naučili učenike koristiti digitalne aplikacije u svakidašnjem životu na nastavi često koristimo različite digitalne alate. Padlet ploča je interaktivna ploča u kojoj mogu sudjelovati svi učenici putem poveznice ili QR koda. Tako je moguće aktivno uključiti u nastavne aktivnosti i učenike koji su trenutno izvan učionice u samoizolaciji. Sadržaje koje učitelj postavi na ploču u stvarnom vremenu vide svi učenici. Učenici na svojim uređajima (mobitelima ili tabletima) pišu i dodaju sadržaje na interaktivnu ploču i taj rad  je odmah vidljiv svima. Takav način rada potiče međusobnu suradnju, a učenici mogu pojedine radove i vrednovati.


[OPŠIRNIJE]Sretan rođendan, Zemljo!
Pina Žilić / datum: 21. 4. 2021. 21:44

Učenici 4. razreda OŠ Ludina vole svoju planetu. Povodom  22. travnja 2021. na nastavi glazbene kulture izradili su digitalnu čestitku za njen rođendan. Neki su napisali pjesmu, neki zahvalili na svemu lijepom, uslikali su brojno cvijeće u dvorištu škole te su joj otpjevali i odsvirali pjesmu Sretan rođendan.

Neka je još dugo zdrava i očuvana i da na njoj živimo sretni.

 

Made with Padlet

[OPŠIRNIJE]Učenici razredne nastave posjetili su izložbu
Pina Žilić / datum: 21. 4. 2021. 21:05

Danas su učenici razredne nastave posjetili glazbenu izložbu Retro je nova moda. Otkrili su nove glazbene pojmove, vidjeli različite glazbene uređaje i slušali gramofonske ploče. Za sve to nisu trebali otići daleko jer se izložba nalazi u holu škole. 

 

Made with Padlet

[OPŠIRNIJE]Projekt Retrica
Pina Žilić / datum: 14. 4. 2021. 21:22
Učenici su istraživali stare glazbene uređaje za reprodukciju glazbe, snimili video, izradili poziv

Glazbenim projektom „Retrica“ učenici su pokazali da je retro nova moda. 

CILJEVI: učenici istražuju glazbu u prošlosti, razgovaraju s roditeljima i obitelji te donose predmete u školu te ih prezentiraju, pobliže upoznaju zabavnu glazbu, sprave na koje se glazba pohranjivala (gramofonske ploče, kazete, CDe i sl.) i vrste uređaja koji mogu reproducirati glazbu (gramofon, kazetofon, radio, walkman, diskman), upoznaju glazbene pojmove evergreeen i klasik, izrađuju prezentacije i video uratke, u digitalnim programima izrađuju pozivnice te postavljaju izložbu u holu škole.

Video uradak: 

 


[OPŠIRNIJE]Škola na Trećem
Pina Žilić / datum: 17. 3. 2021. 11:06

Učitelji OŠ Ludina ove su školske godine uključeni u projekt i nastave.

Učiteljica vjeronauka Ivana Turkalj i učiteljica glazbene kulture Pina Žilić su snimali videolekcije za Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao podrška nastavi na daljinu koje su učenici mogli pronaći na Youtube kanalu i nastave. Učitelj engleskog jezika Igor Žilić gostovao je u Školi na Trećem na nastavi prirode i društva kao hobist travar te je učenike trećih razreda poučavao o ljekovitom samoniklom i otrovnom bilju kao i o bilju koje izaziva alergije. Scenarije za takva snimanja također izrađuju učiteljice OŠ Ludina. Za učenike drugih i trećih razreda scenarije izrađuju učiteljice razredne nastave Nikolina Požar i Marica Kardaš. Učiteljica glazbene kulture Pina Žilić više je puta gostovala u nastavi glazbene kulture za treće i četvrte razreda. Unoseći glazbu u studio 6 Hrvatske radiotelevizije svirala je klavijature, blokflautu, poučavala o glazbenom pismu i glazbenim sastavnicama.

Učitelje OŠ Ludina možete tako često vidjeti na televiziji, na internetu ili kao autore udžbenika, scenarija i drugih stručnih radova, voditelje eTwininning projekata i sl.


[OPŠIRNIJE]Dajem ti srce
Pina Žilić / datum: 15. 3. 2021. 09:38

Poticati suosjećanje u učionici iznimno je važno. U svijetu u kojem smo svakodnevno suočeni sa  nizom zabrana, pravila, vremenskih nepogoda poput potresa, vršnjačkog nasilja postajemo pomalo bezosjećajni. To je sasvim normalno jer je instinkt za preživljavanjem prioritet. Nije primjereno raznježiti se ili zaplakati u učionici. Zato učimo kako biti „snažni“ i ne pokazivati osjećaje pretjerano. Ipak, ne smijemo na tom putu izgubiti ljudskost i zanemariti svoje osjećaje. Iako se mora postojati određena kontrola u izražavanju emocija važno je osjećati povezanost s drugim ljudima. Emocije možemo izraziti i kroz pjesmu. Tako suosjećamo i u zajedničkoj izvedbi možemo olakšati dušu pjevanjem. Na kraju ćemo se i sami bolje osjećati. Evo jednog lijepog primjera pjesme Doris Dragović koja nam je svima odnedavno vrlo poznata jer je postala simbol potresom pogođenih područja naše županije. Kako bi lakše i točnije pjevali pjesmu Dajem ti srce otvorite poveznicu i zapjevajte uz ovu matricu s tekstom:  

 


[OPŠIRNIJE]Broj π pretvoren u glazbu
Pina Žilić / datum: 14. 3. 2021. 16:00

14.3. svake godine obilježava se Dan broja π u cijelom svijetu. Postoje razna natjecanja u memoriranju niza brojeva kao i razne aktivnosti kojima obilježavamo taj dan u školi. Povezanost matematike i glazbe ponekad je nevjerojatna. Mnogi kreativni glazbenici skladali su pjesme čija je melodija ustvari broj π. Zanima li vas kako zvuči? Evo jednog primjera. Poslušajte u ovom videu: 

 


[OPŠIRNIJE]Igrom do znanja i zabave
Pina Žilić / datum: 10. 2. 2021. 18:30
Igrom do znanja i zabave

Na nastavi glazbene kulture često učimo kroz igru zato smo se i uključili u eTwinning projekt pod nazivom Igrom do znanja i zabave. Sada imamo još jedan dodatan razlog da se više igramo i stječemo nova znanja. U ovim aktivnostima sudjeluju učenici petih i šestih razreda. Svaki mjesec donosi nove teme igara: starinske igre, matematičke igre, digitalne igre a u veljači se igramo glazbenih igara. Na nastavi glazbene kulture zapravo su sve igre glazbene no prilagodimo se zadanoj temi. Kako smo se kasnije uključili u projekt nismo bili u utrci za najlogo projekta no naš logo je zaista prekrasan a naslikala ga je učenica 6.b razreda Nina Žatečki. Evo nekoliko fotografija:


[OPŠIRNIJE]Sretno novo polugodište
Pina Žilić / datum: 19. 1. 2021. 07:48

Dragi učenici, sretan vam početak novog polugodišta.

Neka vas pjesma Arsena Dedića: Sretna nova godina podsjeti da svaka godina traje 4 godišnja doba i 52 tjedna i da u tom vremenu donosite puno odluka svaki dan. Izaberite onaj put, onu stazu koja vas čini boljima i sretnijima. Poslušajte i pjevajte uz poznate stihove pjesmu Sretna nova godina.

 

Ostanite zdravi i sretni! Neka je glazba uvijek uz vas.

Vaša učiteljica Pina


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje školskog benda OŠ Ludina
Pina Žilić / datum: 5. 1. 2021. 12:07
Školski bend

Predstavljamo vam mlade ali ozbiljne glazbenike OŠ Ludina koji sviraju u školskom bendu OŠ Ludina.


[OPŠIRNIJE]Vijesti o koroni
Pina Žilić / datum: 28. 12. 2020. 11:51

Jeste li već danas čuli vijesti o koroni? Čini se da je u našoj županiji opet u modi biti pozitivan. Mnogi su u školi u SI. To nam je nova kratica, a znači samoizolacija i mogli bismo ju proglasila najgorom riječi ove godine…  Hešteg ostani doma vidimo posvuda. Nije ni čudo da su učenici napisali toliko pjesama o koroni.

 


[OPŠIRNIJE]Pjevaj ususret Božiću
Pina Žilić / datum: 23. 12. 2020. 10:50
Raspjevani kalendar nastao kroz godine

Ovaj kalendar nastao je kako bi se prisjetili glazbe koju smo stvarali kroz godine. Učenicima je podsjetnik na pjesme koje su učili, pjevali, svirali ili plesali. Nama učiteljima je podsjetnik i na brojne učenike koje smo učili i lijepa uspomena na vrijeme koje je iza nas. Svima vama neka glazba donese radost pa da dočekate Božić sretni i raspjevani, a srca neka vam ispune lijepe misli potaknute porukama uz svaki dan od 1. 12. do 24. 12. Advent je vrijeme čarolije... Dopustite da vas obuzme.

https://calendar.myadvent.net/?id=25d4939dcb37381a81e3f0a9b51459e6

 


[OPŠIRNIJE]Gitare od kartona
Pina Žilić / datum: 19. 11. 2020. 12:30
Gitare od kartona

Nastava glazbene kulture nije samo pjevanje. Upoznavanje glazbala učenike jako interesira. Putem digitalnih alata i sadržaja upoznali su mnoga žičana glazbala. Naročito im je privlačna gitara. U projektnoj nastavi rješavali smo problem Kako naučiti svirati?

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Kako izgledaju izvannastavne aktivnosti u školi u doba pandemije?
Pina Žilić / datum: 29. 10. 2020. 11:36

U ovo izazovno vrijeme nije lako organizirati i provesti izvannastavne aktivnosti u školi jer se učenici iz različitih razreda ne smiju miješati i muzicirati u skupini. Stoga dio sadržaja i uputa učitelji šalju učenicima putem MS Teamsa i komuniciraju s njima na daljinu a u školi vježbaju s učenicima iz samo jednog razreda tijekom nastave ili dok čekaju autobus. Učenicima nedostaju razne aktivnosti koje su prije neometano mogli pohađati i jako se vesele zajedničkim glazbenim aktivnostima. Pjevanje pod maskama nije zabavno niti lako. Kad plešu ponestaje im daha a i prostora zbor držanja dozvoljenog razmaka. Ipak, ne želimo učenicima uskratiti pjevanje, plesanje i zajedničko muziciranje te ga provodimo pridržavajući se uputa. Nadamo se da ćemo uskoro moći ponovno sve raditi kao prije a do tada pogledajte kako izgleda izvannastavna aktivnost pjevački zbor i zumba.


[OPŠIRNIJE]Kako izgleda nastava glazbene kulture u Italiji
Pina Žilić / datum: 31. 5. 2020. 23:39

U sklopu projekta OŠ Ludina Evalu8 učiteljica glazbene kulture Pina Žilić provela je 2 tjedna u studenom 2019. (3. – 15. 11. 2019.) u školi u Italiji. Njen zadatak bio je promatrati, ali i sudjelovati u nastavi. Po čemu su škole u Italiji slične s hrvatskim školama pročitajte ukratko i pogledajte kratku video prezentaciju.

 


[OPŠIRNIJE]Ludina je zakon
Pina Žilić / datum: 28. 5. 2020. 23:06

Himna naše škole nastala je 2012. godine. Tekst su osmislili učenici i djelatnici škole a glazbu je napisao glazbenik Dalibor Prohaska. Refren ide: Ludina je zakon i turbo je ekipa, ne mogu nam ništa ni gromovi ni gripa... Naime, te je godine bila gripa tako intenzivna da gotovo nije bilo učenika u školi. Ovaj video nastao je uslijed nastave glazbene kulture na daljinu kako bi učenici točnije mogli pratiti tekst i pjevati uz melodiju. Za fotografije škole uglavnom je zaslužan učitelj Damir Belavić. Nama je naša škola Ludina zaista zakon! Pogledajte kako izgleda u novom ruhu:


[OPŠIRNIJE]Kako naučiti note kroz igru
Pina Žilić / datum: 22. 5. 2020. 10:29

Kako učiti note kroz igru?

Učenje nota uvijek je pomalo izazov za sve učenike. Mnogi se muče s čitanjem nota u crtovlju. Danas note možete učiti i vježbati kroz igru putem besplatne aplikacije DoremiNotas. Jednostavna je za korištenje, potiče vas da kroz igru brzo usvajate položaj nota u crtovlju kao i nazive nota. Tako se uči glazbena abeceda. Tko želi naučiti svirati neki instrument sigurno će mu ovo znanje biti korisno. Moguće je birati opseg tonova koji se uči i ključ: Violinski ili Bas ključ ali i neki drugi po potrebi.

Evo kratkog video prikaza kako to izgleda. Uživajte i istražujte glazbu!

 


[OPŠIRNIJE]Vrednovanje na daljinu u nastavi glazbene kulture
Pina Žilić / datum: 17. 5. 2020. 22:29
Ukulele od kartona

Učenici OŠ Ludina vole pjevati, svirati, istraživati zvukove, slušati glazbu a u posljednje vrijeme sve radimo na daljinu. Učenici u kanalima MS Teamsa lajkaju objave, otvaraju sadržaje, uče, igraju se, istražuju, rade projektne zadatke, prezentacije pa čak pjevaju i sviraju. Evo nekih radova učenika četvrtih, petih, šestih i sedmog razreda.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Zumba kao izvannastavna aktivnost
Pina Žilić / datum: 1. 3. 2020. 12:20

Na nastavi glazbene kulture ponekad se izražavano pokretom. Uz jednostavne pokrete npr. latinskoameričkog plesa cha cha cha pratimo glazbu i učimo plesati osnovni korak, prolaz kroz prostor, otvaranje i okret. No, nastava glazbene kulture u tjednom rasporedu iznosi samo jedan školski sat pa na ples ne možemo izdvojiti puno vremena. Zato u našoj školi za sve zainteresirane učenike postoji izvannastavna aktivnost pod nazivom Zumba.


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica
Pina Žilić / datum: 26. 2. 2020. 19:34

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.


[OPŠIRNIJE]Glazba i poezija se vole
Pina Žilić / datum: 26. 2. 2020. 19:12

Profesor hrvatskog jezika Dinko Husadžić već nekoliko godina spaja svoje glazbene kompetencije s aktivnostima na nastavi hrvatskog jezika kroz višegodišnji projekt Uglazbljujemo hrvatske pjesnike. Birajući tako „klasike“ hrvatske književnosti ritam pjesme nadograđuje akordima stvarajući melodiju. Učenici tako uz pratnju akustične gitare, a ponekad i uz ritam bubnjeva bolje osjećaju pjesničku metriku i lakše usvajaju tekst pjesme te se tako mogu i snažnije emocionalno povezati s poezijom. Tako nastaju autorske balade na poznate stihove. 


[OPŠIRNIJE]Kako učimo glazbenu abecedu?
Pina Žilić / datum: 23. 2. 2020. 19:29

Učenici četvrtih razreda kroz filmsku glazbu mjuzikla Moje pjesme, moji snovi upoznaju originalnu skladbu Richarda Rogersa Do, re, mi. Nakon slušanja melodiju pjevaju uz pratnju klavira na hrvatskom jeziku. Uz odgovarajuće pokrete učenici na zabavan i aktivan način plešući koreografiju brzo savladaju tekst. Iako tekst pjesme nema posebnog smisla melodija je izvrsna za postavljanje vertikalnog niza tonova tj. učenje ljestvice i solmizacije. Solmizaciju uče uparujući je s pokretom. 


[OPŠIRNIJE]Radionica Vanjskog učenja
Pina Žilić / datum: 22. 2. 2020. 17:51

Učitelj Igor Žilić u sklopu Erasmus + projekta Evalu8 bio je od 15. – 19.7.2019. na seminaru o Vanjskom učenju (Outdoor education for all) u Portugalu. Stečena znanja i vještine učitelj Igor Žilić prenosi na svoje učenike. Na radionici o Vanjskom učenju koja je održana u srijedu, 19.2.2019. učitelj Igor predstavio je ciljeve ove teme te učitelje i djelatnike OŠ Ludina pobliže upoznao s dobrobitima boravka učenika u prirodi. Prezentirao je neke aktivnosti i igre koje je naučio u Portugalu kako bi ih i ostali učitelji mogli koristiti u radu s učenicima.


[OPŠIRNIJE]Igrifikacija u nastavi glazbene kulture
Pina Žilić / datum: 18. 2. 2020. 19:16
Igrifikacije na glazbeni način!

Igrifikacije na glazbeni način! Ponavljanje o glazbenim instrumentima kroz igre na tabletu. Ono kad učenici kažu: Kako je brzo prošlo vrijeme... 😉 #wordwall #školazaživot #tabletiunastavi


[OPŠIRNIJE]Jesenski okvir
Pina Žilić / datum: 6. 11. 2019. 18:05

Osmislili smo kreativne radionice za učenike koji provode vrijeme u školi čekajući autobus. Važno je da uz razne kompetencije učenika razvijamo kreativnost. Iskoristili smo tako ono što je priroda odbacila i napravili jesenski okvir.

Učenici su kroz zajedničku aktivnost poštivali pravila lijepog ponašanja, učili o prirodi, sakupljali i proučavali lišće i plodove različitih vrsta drveća, zabavili se i potaknuti tom idejom osmislili nove za neki drugi put. 

Kako je izgledao ovakav jedan kreativni stvaralački rad pogledajte na fotografijama.

Hvala svima koji su sudjelovali!


[OPŠIRNIJE]Škola za život u nastavi glazbene kulture
Pina Žilić / datum: 24. 10. 2019. 19:02

Zanima li vas kako učenici uče uz pomoć tableta? Koje aplikacije koriste? Mislite li da će im digitalne kompetencije koristiti u budućnosti? 

 


[OPŠIRNIJE]Kako nastavu glazbene kulture učiniti još zanimljivijom
Pina Žilić / datum: 2. 10. 2019. 18:59
Kahoot je omiljeni digitalni alat.

Pročitajte više o kahootu, omiljenom digitalnom alatu i saznajte kako ga uspješno koristiti u nastavi.

https://www.skolskiportal.hr/clanak/11312-kako-nastava-glazbene-kulture-moze-biti-zanimljiva/


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju