2020-03-24 19:41:49

Kako razgovarati s djetetom o pandemiji novog koronavirusa (COVID-19)

8 savjeta za pomoć, utjehu i zaštitu djece

UNICEF

Djeca su okružena medijima i svakodnevno slušaju o epdemiji korona virusa.  Normalno je i razumljivo ako  vaša djeca  izražavaju osjećaj  zabrinutosti. Djeca će možda teško shvatiti što vide na televiziji, internetu,  ili čuju od drugih ljudi, pa mogu pokazivati ili izražavati znakove straha, tjeskobe, nesigurnosti.  Osjećaj ozbiljnosti  situacije svakako može potaknuti i odluka o ukidanju redovne nastave i izvođenju nastave na daljinu .

Otvoren razgovor s vašom djecom može im pomoći da razumiju situaciju pa čak i daju pozitivan doprinos za druge. No, mnogi se roditelji pitaju kako razgovarati s djecom, a da ih se ne još dodatno ne uplaši.  

Djeca imaju pravo na istinite informacije o onome što se događa u svijetu, a odrasli imaju odgovornost da ih zaštite. Koristite jezik koji je prilagođen njihovom uzrastu, gledajte njihove reakcije i budite osjetljivi na njihove osjećaje.

Ako ne možete odgovoriti na njihova pitanja, ne nagađajte !

Iskoristite priliku i zajedno istražite odgovore.

Web stranice međunarodnih organizacija poput UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije i kod nas stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sjajni su izvori informacija.

Objasnite da neke informacije na internetu nisu točne i da je najbolje vjerovati stručnjacima.

Više informacija pročitajte na : 

https://www.unicef.org/croatia/price/kako-razgovarati-s-djetetom-o-pandemiji-novog-koronavirusa-covid-19


Osnovna škola Ludina