2020-03-15 16:15:00

Pravila lijepog ponašanja u online okruženju.

Svaki pojedinac odgovoran je za svoje ponašanje u virtualnom svijetu te se prema drugim korisnicima mora ponašati pristojno, ne vrijeđati ih, niti objavljivati neprimjerene sadržaje.

Pravila ponašanja u virtualnim učionicama pogledajte u nastavku.

Za svakog korisnika koji se susreće s Internetom nužno je upoznavanje s osnovnim pravilima ponašanja u takvoj komunikaciji i takvom okruženju. To se još naziva i „internetskim  bontonom“, a vrlo čest naziv je i „Netiquette“.

Prilikom korištenja i objavljivanja sadržaja u virtualnim učionicama, učenici se moraju pridržavati sljedećih uputa:

U virtualnim učionicama ponašajte se kao i u školi, što podrazumijeva uljudno ponašanje i lijepo izražavanje

U dopisivanju koristite gramatička i pravopisna pravila hrvatskoga jezika. Ovo je ujedno i prilika da usavršite pravilno pisanje velikih i malih slova. (Pisanje samo velikim slovima može izgledati kao da vičete ili se ljutite)

Svi učenici su odgovorni za sve što pišu, objavljuju ili komentiraju te svojim potpisom stoje iza sadržaja koji objave - Nemojte psovati, lagati, vrijeđati, prijetiti i biti nasilni prema drugima.

Svaki korisnik mora dobro balansirati između privatnih i školskih informacija koje dijele s drugima.

Učenici moraju biti pažljivi koje podatke objavljuju na Internetu jer time utječu na svoju sigurnost i zaštitu svoje privatnosti,

Svi moraju poštivati autorska prava, tj. tuđe radove ne smiju prikazivati kao svoje, niti nedozvoljeno preuzimati tuđe radove s Interneta.


Osnovna škola Ludina