preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ludina

Login
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Online nastava

TABLETI
 
Tableti u našoj školi

 
Upute za spajanje na mobilnu mrežu (za učenike koji imaju karticu) - Youtube video

 
Prezentacija o tabletima za roditeljski sastanak

Pretražite knjižnicu

Naš logo

 

E-dnevnik

 

Prijavi zlostavljanje na internetu

 

Portal za škole

e-knjiznica.carnet.hr

Online enciklopedija

 

Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Školski kalendar

Kriteriji ocjenjivanja

 

Vremenik

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni dan žena
Autor: Sunčana Pomahač Gak, 12. 3. 2020.

U proteklom tjednu na nastavi Povijesti obilježili smo Međunarodni dan žena. 


Na interaktivnom panou u holu škole učenici mogu saznati o nekim novim ženama koje su obilježile posljednje desetljeće: Malali koja se zalaže da obrazovanje bude dostupno djevojčicama diljem svijeta, Greti koja je promijenila način razgovora o globalnim klimatskim promjenama, varaždinki Mariji koja je prošle godine pokrenula kolektivnu sadnju stabala u Hrvatskoj i postigla veliki uspjeh zahvaljujući društvenim mrežama, te akciji #spasime koja i u ovome trenutku pruža podršku i pomoć ženama koje su izložene nasilju u obitelji.

Odjeli petog razreda na nastavi Povijesti analizirali su materijal i povijesne izvore koji govore o položaju žena i djevojčica u staroj Grčkoj. Učenici su intervjuirali svoje bake i usporedili npr. dostupnost obrazovanja i slobode koje su uživale s onima u staroj Grčkoj te sa svojim životom.

Šesti razred analizirao je dijelove Vinodolskog zakonika koji govore o pravima i položaju žena u vinodolskoj općini u 13. stoljeću, a tiču se nasljeđivanja i jednakosti pred sudom.

Učenici osmog razreda su nakon obrade sadržaja o sufražetskom pokretu pripremili kratka izlaganja o pravima žena u razdoblju od srednjeg vijeka do danas, o povijesti Međunarodnog dana žena te su analizirali povijesne izvore iz antisufražetske propagande.

Što znači biti žena u 21.st. ovisi o tome gdje ste se rodili i gdje živite. Na Zapadu su žene u drugoj polovici 20.st. postigle veći napredak nego u proteklih nekoliko tisuća godina, ali muškarci još uvijek imaju vodeću ulogu u politici, poslovanju i industriji.

Milijunima djevojčica diljem svijeta nije omogućeno obrazovanje, žene su u prosjeku 10-30% manje plaćene za posao koji obavljaju u odnosu na muškarce, kasnije će imati manje mirovine što znači da su u većoj opasnosti od siromaštva. Jedna od tri žene će doživjeti fizičko ili spolno nasilje (najčešće od partnera s kojim su u vezi), u nekim dijelovima svijeta djevojčice se prisiljava na brak.

U posljednjih 20 godina broj žena u parlamentima se poduplao no još uvijek ih je samo 22% u odnosu na muškarce. Dok 143 od 195 zemalja svijeta u svojim zakonima formalno izjednačava prava žena i muškaraca, u praksi diskriminacija žena i dalje postoji u mnogim područjima života.
 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju